Strava Dlouhověkosti podle Modrých zón: Jíst jako oni, žít déle

V dnešní době se v oblasti lidské biologie a biohackingu objevuje stále více zájmu o způsoby, jak zlepšit zdraví a prodloužit život. Jedním z témat, které se stávají stále populárnějšími, jsou takzvané modré zóny, což jsou oblasti na světě, kde lidé nejen žijí dlouho, ale také se dožívají vysokého věku bez výrazných zdravotních problémů. Vědecké výzkumy ukazují, že toto je díky stravě, která má vysoký obsah zdravých látek a nutričních hodnot.

Co to jsou modré zóny?

Modré zóny jsou geografické oblasti na Zemi, kde se lidé dožívají vysokého věku a mají vysokou kvalitu života. Tyto oblasti zahrnují Okinawu v Japonsku, Sardínii v Itálii, Ikariu v Řecku a některé oblasti Nikaraguy. Co mají tyto oblasti společného je fakt, že lidé zde tráví mnoho času venku, jsou často fyzicky aktivní a hlavně se stravují velmi zdravě.

Barevná jako ducha

Strava Dlouhověkosti podle Modrých zón

Většina stravy v modrých zónách se skládá ze zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných produktů, ale také z ryb a mořských plodů. Všechny tyto potraviny obsahují mnoho zdravých látek, které podporují zdraví a pomáhají udržovat správnou funkci těla.

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, které pomáhají snižovat riziko mnoha onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina. Například ředkvičky obsahují hořčík, draslík a vitamín C, zatímco brokolice obsahuje hořčík, draslík, vitamín C a K, a také sulforafan, který má silné protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.

Ovoce je také důležitou složkou stravy modrých zón. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví těla a imunitního systému. Zvláště důležité jsou zde bioaktivní látky, jako jsou antokyany a katechiny, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nicméně, ovoce také obsahuje sacharidy a fruktózu, což znamená, že by se mělo konzumovat s mírou, nebo při náročnější fyzické aktivitě.

Ryby a mořské plody jsou další důležitou složkou stravy modrých zón. Obsahují mnoho omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví mozku, srdce a cév. Tyto kyseliny se vyskytují zejména v tučných rybách, jako jsou losos, makrela, sleď a sardinky. Ryby a mořské plody také obsahují mnoho vitaminů a minerálů, jako je vitamín D a selen.

Ryby jsou základní pilíř i pro Středoevropany

Luštěniny jsou další důležitou složkou stravy modrých zón. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály a mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto potraviny také obsahují mnoho fytoestrogenů a lignanů, což jsou bioaktivní látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Lidé v modrých zónách konzumují různé druhy luštěnin, jako jsou fazole, sója, čočka a cizrna.

Další složkou stravy v modrých zónách jsou ořechy a semena, jako jsou mandle, lískové ořechy, kešu nebo semena lněné. Tyto potraviny jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty, které podporují zdraví srdce, snižují záněty v těle a pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Poslední důležitou složkou stravy v modrých zónách jsou bylinky a koření, jako jsou tymián, rozmarýn, kurkuma nebo česnek. Tyto potraviny obsahují mnoho antioxidantů a polyfenolů, které pomáhají snižovat záněty v těle a zlepšují imunitu. Některé bylinky a koření mají také antibakteriální a protizánětlivé účinky, a pomáhají tak předcházet infekcím a chorobám.

Celkově lze říci, že strava v modrých zónách je bohatá na zdravé potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, ryby a mořské plody, luštěniny, celozrnné produkty, ořechy a semena, bylinky a koření. Tyto potraviny obsahují mnoho živin, které podporují zdraví těla a přispívají k dlouhověkosti. Pokud se chcete inspirovat stravou modrých zón, doporučuje se jíst co nejvíce různých druhů zdravých potravin a vyvarovat se potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, trans tuků a přidaného cukru.

Jídelníček na týdne podle modrých zón najdeš tady

Jan Vojtěchovský
Tématu zdraví, lidské biologie a potenciálu se věnuje od 17 let. Spoluzakladatel Doplňse.cz. Spolumajitel firmy Yummigos. Ve 22 letech vybudovat svoji restauraci s centrem pro vzdělání. Konzultant v oblasti celostního přístupu ke zdraví. Milovník tématu Dlouhověkosti.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů