Jídelníček na týdne podle Modrých zón

Zde je návrh, který slouží pouze orientačně, abyste si mohli udělat představu a třeba se inspirovat.

Pondělí:

  • Snídaně: ovesné vločky s mlékem nebo rostlinným mlékem, čerstvé jahody a plátek celozrnného chleba s avokádem
  • Svačina: čerstvá zelenina s hummusem
  • Oběd: salát s kuřecím masem, ředkvičkami, rajčaty, paprikou a dresinkem z olivového oleje a citronu
  • Svačina: celozrnná suchá dýně nebo bio jogurt s mandlemi a medem
  • Večeře: dusená zelenina s fazolemi a ořechy, celozrnný chléb

Úterý:

  • Snídaně: celozrnné lívance s borůvkami a javorovým sirupem, plátek celozrnného chleba s avokádem
  • Svačina: celozrnné pečivo s hummusem a plátkem šunky
  • Oběd: polévka s fazolemi, zeleninou a kousky lososa, celozrnný chléb
  • Svačina: ovoce a ořechy
  • Večeře: těstoviny z celozrnné mouky s omáčkou z rajčat, cibule, papriky a olivového oleje, salát z čerstvé zeleniny

Středa:

  • Snídaně: jogurt s ovocem a medem, celozrnná müsli
  • Svačina: celozrnné pečivo s pomazánkou z lososa a tuňáka
  • Oběd: grilovaný losos s vařeným bramborem a špenátem, celozrnný chléb
  • Svačina: celozrnná suchá broskev nebo bio jogurt s medem a ořechy
  • Večeře: quinoa s luštěninami, vařenou zeleninou a salátem z čerstvé zeleniny
Barevnost může být jedna z cest jak poznat směr

ČTVRTEK:

  • Snídaně: ovesné vločky s mletým lněným semínkem a čerstvým ovocem (jablko, banán, kiwi), sklenice mandlového mléka
  • Svačina: půlka avokáda s limetkovou šťávou, krekry z celozrnného pečiva
  • Oběd: míchaná zelenina s celozrnnou rýží a pečeným lososem
  • Svačina: šťavnatá pomerančová kůra a oříšky (mandle, lískové ořechy, kešu)
  • Večeře: salát z křehkého salátu, rajčat, papriky, oliv, řeckého sýru a olivového oleje

PÁTEK:

  • Snídaně: smoothie z avokáda, banánu, špenátu a mandlového mléka
  • Svačina: jogurt s ořechy a medem
  • Oběd: fazolová polévka s chlebem z celozrnné mouky
  • Svačina: půlka melounu
  • Večeře: grilovaný losos s brokolicí a celozrnným pečivem

SOBOTA:

  • Snídaně: celozrnné hranolky s vajíčkem a špenátem
  • Svačina: granátové jablko a krekry z celozrnného pečiva
  • Oběd: těstoviny s rajčaty, česnekem a bazalkou, podávané s celozrnným chlebem
  • Svačina: smoothie z jahod, banánu a kokosového mléka
  • Večeře: salát z grilované zeleniny (paprika, cuketa, cibule) s opečeným kuřecím masem a olivovým olejem

NEDĚLE:

  • Snídaně: omeleta s mozzarellou, špenátem a rajčaty
  • Svačina: jogurt s čerstvým ovocem (hruška, kiwi, banán)
  • Oběd: kuřecí prsa pečená s bylinkami, servírovaná s pečenou sladkou bramborou a mrkvovým salátem
  • Svačina: sklenice kefíru s ořechy
  • Večeře: quinoa s kousky vařeného kuřecího masa, zeleným hráškem, ředkvičkami a sezamovými semínky, podávaná s celozrnným pečivem
to Ideálně si jídlo pěstovat, tak jako to dělá Honza 😀
Jan Vojtěchovský
Tématu zdraví, lidské biologie a potenciálu se věnuje od 17 let. Spoluzakladatel Doplňse.cz. Spolumajitel firmy Yummigos. Ve 22 letech vybudovat svoji restauraci s centrem pro vzdělání. Konzultant v oblasti celostního přístupu ke zdraví. Milovník tématu Dlouhověkosti.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů